Vagga</script>

Viktig information för dig som ska köpa vagga.

Vaggor har historiskt varit väldigt populära, då barn i regel somnar lättare och snabbare när de sover i en vagga. Eftersom vaggor dock skiljer sig från vanliga barnsängar, finns det dock några saker du bör känna till och tänka på innan du köper en vagga. Här kommer en lista på de viktigaste av dem:

En vagga är en bra lösning för dig som lider av platsbrist. Vaggor kan nämligen även hängas upp i taket numera, dvs. på en plats som normalt inte används för så mycket annat, och på så vis kan man även spara golvyta.

Vill man inte hänga vaggan i taket finns det även vaggor på stativ, som då alltså kan placeras längre ned.  Väljer du en stativvagga bör du dock alltid se till så att den är så stabil som möjligt och inte kan välta.

En vagga kan dock vara potentiellt farlig, om den inte är säker till 100 %, så köp endast vaggor som uppfyller alla gällande säkerhetskrav. Detta kan göra att du t.ex. bör hoppa över begagnade vaggor och vintage vaggor, som nog kan vara nog så fina, men inte är lika säkra för användare.

Begagnade vaggor via Blocket som endast har t.ex. ett eller ett par år på nacken kan dock förstås givetvis uppfylla dagens säkerhetskrav, så detta gäller enbart lite äldre vaggor.

Tänk även på att barnet förmodligen inte kommer att kunna använda vaggan särskilt länge, barn växer nämligen ur vaggor väldigt fort, och de kan användas endast fram tills att barnet är max ett halvår gammalt. Att lägga mycket pengar på en designvagga eller liknande som endast kan användas under en mycket kort tid, är därför sannolikt inte en bra ide.

Barn gillar vaggor eftersom de rör på sig och guppar när man rör dem. Detta gör att barnen känner sig lugna, då samma typ av rörelser även förekommer inne i livmodern, så de får lite av en igenkänningskänsla av att sova i vaggor. En vagga kan därför vara en bra lösning för ett barn som inte sover bra annars, då det kan hjälpa till att lugna ner bebisen.

Var kan man köpa vaggor?

Eftersom vanliga babysängar idag är mer populära än vaggor, kan det vara lite svårare att hitta en vagga än en vanlig babysäng. Butiker som specialiserat sig på just babyprylar brukar dock ha någon form av vaggor i sitt sortiment i alla fall. Några butiker i Sverige som säljer vaggor av olika slag är bland annat:
Babyproffsen
Designtorget
Living in a Box

Du kan även ta en sökmotor till hjälp för att hitta fler nätbutiker som säljer vaggor av olika slag. Tänk dock på att fraktavgifter i regel tillkommer, och eftersom vaggor i regel väger en hel del, kan fraktavgiften pga. detta vara betydande. Kontrollera därför alltid vad frakten blir så tidigt som möjligt, för att undvika att lägga energi på att försöka beställa en vagga som ändå blir för dyr i slutändan. Tänk även på att det är en god ide att söka på nätbutikens namn innan beställning för att se hurdant rykte butiken har.