Skötbord</script>

Tips för dig som ska köpa skötbord

Ett skötbord är nästan ett måste när man har barn, fast man kanske inte kan tro det innan man får barn själv. Ett skötbord underlättar nämligen oerhört mycket när man ska byta blöjor på barnet, samt torka och klä på barnet, sysslor som man får sysselsätta sig med mer ofta än vad man kanske skulle vilja.

Att välja skötbord är dock inte det lättaste, då det finns väldigt många olika varianter att välja mellan.

Därför kommer här en kort översikt av de vanligaste typerna av skötbord, samt några tips när det gäller vad man ska tänka på när man ska köpa ett:

Ett bra skötbord ska ha en bekväm och användarvänlig arbetshöjd. Om du inte vet vilken höjd som passar dig bäst, prova några olika höjder för att se vad du känner dig mest bekväm med. Fel arbetshöjd blir nämligen oerhört slitsamt för dig själv i längden.

Välj även ett bord i ett material som är lätt att rengöra och hålla rent. Även ett felaktigt materialval leder nämligen till merjobb för dig själv, och bör därför undvikas.

Det är även av yttersta vikt att bordet är helt stabilt, eftersom mycket allvarliga skador kan uppstå annars. Detta är därför något du bör lägga tid på att kontrollera extra noga.

Säkerställ även att bordet uppfyller andra normala säkerhetskrav för denna typ av bord.

Den allra viktigaste saken att försöka förebygga när man köper ett skötbord är att barnet inte ska kunna ramla av bordet av misstag, t.ex. för att han eller hon rullar på bordet.

De bästa borden har även höga kanter, för ökad säkerhet och komfort, och hittar du dessutom ett bord med inbyggd förvaring, där skötutrustningen kan läggas i bordet, så är det ännu bättre så klart.

Ett vanligt stationärt skötbord är det absolut vanligaste, men nackdelen med dessa är att de tar väldigt mycket plats. Däremot är de i regel mycket säkra och stabila för barnet.

Om du inte har plats för ett stationärt bord, finns det även fällbara bord att få tag på. Dessa är framför allt bra för den som är trångbodd och därmed inte har plats över för ett bord, eller kanske inte använder bordet så väldigt ofta. Fällbara bord är dock ofta mindre stabila än de stationära, så väljer du att satsa på ett fällbart bord, kontrollera stabiliteten noga innan köp.

När det gäller de fällbara borden så finns det även särskilda reseskötbord, som är ett smidigt alternativ för dig som reser mycket med barnet.

Det finns även speciella badkarsskötbord, som kan placeras ovanför ett badkar. Detta är väldigt praktiskt, då det då blir lättare att tvätta barnet samtidigt, samt klä på barnet efter bad, till exempel.

Det finns även så kallade golvskötbord, som är helt fristående och därmed inte behövs ställas på en möbel eller liknande. Dessa tar dock väldigt mycket plats, och passar främst dig som vill ha en egen, specifik plats för bordet där hemma.

Det finns också väggskötbord, som fästs i väggen, och som på så sätt sparar plats. Också ett smart val för dig som är trångbodd eller inte vill avsätta allt för mycket plats för bordet där hemma.