Resesäng</script>

Information för dig som ska köpa en resesäng till ditt barn
En resesäng för ett barn är ett mycket bra köp om du reser, åker bil eller färdas på annat vis ofta. Med hjälp av en resesäng kan nämligen barnet sova även när du reser, och dessutom finns resesängar, som tidigare var ganska otympliga och bekväma för barnet, numera i massvis med olika varianter. Moderna resesängar ser därför inte alls ut som de hopfällbara spjälsängar som många förknippar med ordet resesäng utan de liknar mer små minitält eller bassänger.

Innan du köper en resesäng bör du dock vara medveten om att skillnaderna, både när det gäller kvalitet, pris och annat är stora mellan olika resesängar. Därför kommer här lite tips på hur du egentligen hittar den bästa resesängen för ditt barn:
De vanligaste säkerhetsbristerna när det gäller resesängar för barn är att monterings- och säkerhetsinstruktioner som följer med sängen inte är bra och detaljerade nog.  Innan du köper en resesäng bör du därför även kontrollera så att ordentliga instruktioner och en bra bruksanvisning medföljer. Detta är framför allt viktigt om du är första gångs förälder och kanske inte har använt resesängar mycket tidigare.
Enligt gällande säkerhetsstandard måste kanterna på en resesäng vara minst 60 cm höga. Detta är viktigt för att barnet inte ska kunna rulla ur sängen av misstag. Se därför alltid till att sängen du är intresserad av uppfyller detta krav.

Eftersom det numera även säljs resesängar för barn i olika nätbutiker är det ytterst viktigt att alltid kontrollera i produktbeskrivningen att resesängen ifråga uppfyller gällande europeiska säkerhetskrav. En del av de resesängar som säljs i nätbutikerna är nämligen tillverkade i t.ex. Asien, där man har helt andra krav på produkterna.

Tänk även på att du kan leta efter recensioner gällande just den produkt du överväger att skaffa. Då kan du läsa hur andra som redan skaffat produkten upplever den. Många konsumentorganisationer gör också med jämna mellanrum tester kring resesängar och barnprodukter, där de bland annat testar kvalitet, säkerhet och andra saker. Även dessa tester kan fungera som en bra guide för köpare.
Bara för att en resesäng fått en anmärkning i ett konsumenttest betyder det givetvis inte att man absolut inte kan köpa den. Dock är det alltid bra att vara medveten om vilka anmärkningarna är och hur allvarliga de är. Värt att känna till är att pga. de höga säkerhetskrav som vi har i Sverige, så är de få babyprodukter som klarar sådana tester helt utan anmärkning.
Hur hittar man så billiga resesängar som möjligt?

För detta är nätbutiker, som pga. sina låga omkostnader för drift av butiken, har möjlighet att hålla riktigt billiga priser ut mot kund, riktiga guldgruvor. Handlar du i en nätbutik har du dessutom tid att läsa produktbeskrivningarna i lugn och ro och göra research samtidigt.

Många babybutiker kör också med jämna mellanrum med olika kampanjer. Detta gäller barn- och babybutiker både på nätet och utanför. Passar man på att köpa en resesäng under en sådan kampanj, kan man också spara en hel del.