Lektält</script>

Information om att skaffa lektält.

Lektält är något de flesta barn drömmer om, och den som själv haft ett lektält som barn vet verkligen hur mycket kul man egentligen kan hitta på med hjälp av dem. Dessutom har lektälten utvecklats väldigt mycket under de senaste åren, så idag finns det dessutom fler lektält än någonsin att välja mellan. Det finns bland annat tält som ser ut som riddarborgar, sago och princess slott, som olika byggnader i olika serier samt tält som ser ut som små stugor, för att bara nämna några exempel.

Ett lektält är därför en perfekt present till ett barn, när det vankas födelsedag eller något annat speciellt tillfälle.

Var kan man då få tag på dessa tält?
För det första säljs de i vanliga leksaksbutiker. Genom att köpa ett tält i en leksaksbutik nära dig kan du se tältet i verkligheten innan köp, men var beredd att betala lite mer.

Vill du däremot komma riktigt billigt undan är det på nätet du ska leta. Här är priserna betydligt förmånligare än i vanliga fysiska butiker (mest beroende på att nätbutiker har lägre omkostnader när det gäller allt från personalmängd till lokaler än vanliga butiker) och dessutom får du tillgång till ett mycket större sortiment, då nätbutikerna har möjlighet att ha fler varianter på lager. Nackdelen är dock förstås att du inte kan se tältet själv innan köp, men man kan ändå skapa sig en hyfsat bra bild av tältet genom att läsa produktbeskrivningen samt även recensioner kring tältet det gäller.

Vad ska man då tänka på när man köper ett tält till barnen?
– Storleken.
Detta är speciellt viktigt om tältet ska ställas inne, för du vill ju givetvis vara säker på att du faktiskt har tillräckligt med plats för tältet. En annan sak att tänka på när det gäller just storleken är hur många barn som ska leka i det. Om ditt barn mest kommer att leka ensamt i tältet, behöver du givetvis ett större tält än den som köper ett tält för t.ex. flera syskon.

– Materialet.
Alla material är nämligen inte lika hållbara, och alla material tål t.ex. inte regn, vilket gör dem sämre lämpade för att ställas utomhus. Så fundera på var du tror att tältet kommer att ställas. Tänk även på att barn ofta leker ganska hårdhänt, så det är verkligen en fördel om materialet är grovt, tjock och hållbart på grund av det.

– Om fönster och golv finns.
Om tältet ska ställas utomhus är det en stor fördel om tältet har ett golv, då detta skyddar barnen mot myror och andra kryp samt lera och annan smuts. Fönster är också bra för att barnen ska ha tillräckligt med luft inne i tältet, och de vistas där under längre perioder. Barn gillar ju nämligen ofta att stänga dörren om sig, och då är det bra att man kan hålla lite koll på dem via fönstren. Fönster i någon form rekommenderas faktiskt för de flesta tält för barn just pga. detta.