Lekhus</script>

Information om lekhus för barn
Barntält och lektält känner de flesta förmodligen till, för dessa roliga tält att leka i fanns ju även när de flesta som är föräldrar idag var barn själva. Men visste du att det numera även finns mer avancerade varianter av dessa tält, nämligen riktiga lekhus, som man kan ställa hemma, för barnen att leka i?
Dessa lekhus påminner på sätt och vis om lekstugor, men är något mindre, för att de även ska kunna ställas inomhus vid behov. Ett bra lekhus kan dock stå både inne och ute, men konstruktionen är i regel inte lika rejäl och robust som i en lekstuga. Därför är ett lekhus dessutom betydligt billigare att köpa än en lekstuga.
Men var kan man då hitta dessa lekhus?
Dessa lekhus säljs i många vanliga leksaksbutiker, som t.ex.:
Toys R Us
BR Leksaker
Men även i många varuhus, som:
Jula
IKEA
Kontorsmagasinet
Samt i nätbutiker, som:
Lajbanssons Leksaker
Barnrummet
Leklagret
Barnkällarn
Hiko

Det finns även företag som specialiserar sig enbart på större leksaker och lekmiljöer som man kan vända sig till. Dessutom säljs dessa hus ibland begagnat, t.ex. via olika annonsmarknader, av privatpersoner som köpt dem, men vars barn växt ifrån husen.

Annat som kan vara bra att veta
Lekhus tillverkas i en rad olika material. De vanligaste materialen är dock plast och trä. Husen gjorda i trä är de mest hållbara och är därför en bättre långsiktig investering, om ni t.ex. har flera barn i familjen som kan tänkas vilja använda samma hus efter varandra. Plasthusen är däremot mindre hållbara (men håller ändå förvånansvärt länge) men också betydligt billigare. Fundera därför främst på hur länge du tror att ni kommer att vilja använda huset när du bestämmer dig för vilket material som egentligen är bäst.
Givetvis bör vilket hus du än väljer ha en säkerhetsmärkning och uppfylla gällande säkerhetskrav. Läs därför alltid specifikationerna för huset noggrant innan köp.
Ett hus med fönster av något slag är att föredra, både för bättre luftcirkulation för barnet som leker i det, men även för att du själv som förälder ska kunna ha en viss insyn in i huset vid behov.
Säkerställ även alltid att husets eventuella dörrar är lätta för barnet att öppna själv.  En del dörrar kan nämligen vara tunga och tröga, vilket gör det svårare för mindre barn att öppna dem på egen hand. Därför är det alltid viktigt att titta på den rekommenderade åldern för huset och följa denna angivelse. Om ditt barn är för litet för de flesta hus på marknaden, gör du därför bäst i att vänta lite innan du köper ett.

Ett bra lekhus ska vara gjort i ett material som är lätt att rengöra både invändigt och utvändigt. Plast är därför ett mycket bra materialval, samt även behandlat trä. Obehandlat trä är däremot betydligt mer känsligt för olika rengöringsmedel och liknande, och bör därför undvikas.
Ett hus som ska ställas utomhus bör ha golv, eftersom kryp och myror samt lera annars kommer in i huset. Ska ni ha huset inomhus är dock ett golv inte lika viktigt.