Köpa spjälsäng</script>

Guide för dig som ska köpa spjälsäng

Att köpa en spjälsäng är ingen lätt match, framför allt inte om man inte gjort det förr och behöver göra det för första gången. Det är mycket man ska tänka på, för att valet ska bli så bra som möjligt. Detta bör du ha i åtanke för att ditt val av spjälsäng ska bli bra:

☆ Spjälsängen ska vara både säker för barnet, och för dig att använda som förälder. Det är därför av yttersta vikt att sängen uppfyller nuvarande säkerhetskrav, enligt EUs och svensk lags standard. Visst kan det kännas lockande att köpa begagnade spjälsängar, men tänk på att de kanske slitits ut, vilket kan göra dem mindre säkra, och att de även i övrigt inte uppfyller dagens säkerhetskrav. De flesta föräldrar rekommenderas därför endast att köpa nya spjälsängar. När det gäller ditt barns säkerhet är det ju trots allt alltid bättre att ta det säkra före det osäkra.

Spjälsäng

☆ Om du inte vet vilka krav som gäller för denna typ av sängar, har Konsumentverket satt ihop en lista med krav, som det är bra att följa. Du hittar den enklast via Konsumentverkets hemsida. Några av dessa krav är bland annat:

☆ Att det avstånd som finns mellan spjälorna i sängen ligger på mellan 4.5–6.5 cm. Detta gör att barnet inte kan fastna mellan spjälorna av misstag. Sängen får inte ha några utskjutande delar någonstans. Detta kan nämligen göra att barnet skadar sig på dem, slår i huvudet eller liknande. Sängen ska inte heller ha glipor eller liknande, där t.ex. snören och remmar eller andra delar i barnets kläder kan fasta. Även detta är nämligen farligt om barnet rör på sig eller liknande när du inte är där själv.

☆ Sängen måste vara stabil, och inte kunna välta eller liknande. Har du andra, äldre barn, bör du även ha i åtanke att de kanske försöker klättra på sängen, och en stabil säng ska kunna klara även detta. Detta kan kräva att man köper sängen i ett lite tyngre och mer robusta material, som hålls nere bättre och enklare.
En spjälsäng som har hjul måste ha hjul som kan låsas.

Ett spjälskydd ska kunna monteras på sängen utan problem.
Barnet ska inte kunna pilla eller dra loss några bitar som han eller hon sedan kan ha i munnen. Detta medför nämligen risk för att barnet sätter dessa delar i halsen.

☆ De bästa spjälsängarna har justerbara sidor eller en höj och sänkbar botten, som avlastar dig som förälder när du ska lyfta ut barnet och/eller lägga in barnet i sängen. Kan du hitta denna typ av säng är detta därför alltid det bästa.

☆ För ditt barns säkerhet och hälsa bör du alltid köpa en ny madrass till sängen, även om du kanske har en madrass från ett äldre syskon. Gamla madrasser kan nämligen vara fulla med damm, kvalster och till och med mögel, vilket innebär en hälsorisk.
Du bör även kontrollera så att madrassen du köper inte innehåller några som helst allergiframkallande medel.