Köpa juniorsäng</script>

Juniorsäng – en guide
En juniorsäng är ett begrepp man inte riktigt kommer i kontakt med förrän man har barn och behöver shoppa saker till dem, men när det är dags att bestämma sig för vilken säng man ska köpa till sitt barn, kommer många i kontakt med denna mycket vanliga och speciella sängtyp.

Vad är en juniorsäng?
En juniorsäng kan även kallas en “växa säng”, båda begreppen används nämligen flitigt i Sverige. Junior sängar är mindre än vanliga sängar, men större än baby sängar, och ses därför som ett mellanting mellan dessa två. Tanken är att en mindre säng ska vara bättre anpassad till barnets storlek, och även kännas mysigare och tryggare för barnet. Många köper därför en juniorsäng när barnet inte längre får plats i en baby säng, och använder juniorsängen fram tills att barnet börjar skolan ungefär (fram till 5-6 års ålder).
Junior sängar finns dock i många olika utföranden och storlekar, så alla junior sängar kan inte användas lika länge, utan detta varierar en hel del.
Fördelar med en juniorsäng
Den stora fördelen med junior sängar är att de är betydligt mindre än vanliga sängar, vilket gör att de tar upp mindre plats i barnrummet, plats som då givetvis kan användas till något annat och roligare än sängar och sovplatser.

Junior sängar har även högre kanter än vanliga sängar, för att förhindra att barn rullar ur sängen av misstag och liknande. De kan även ha andra säkerhetsanordningar för barnets säkerhet, men detta varierar något beroende på vilken juniorsäng man väljer.

Nackdelar med junior sängar
Den stora nackdelen med juniorsängar är att barn vid något tillfälle kan få för sig att de är lite barnsliga och därför vilja byta till en ”riktig” säng. Barnet kan inte heller sova i juniorsängen i all evighet, utan köper du en sådan säng, måste du räkna med att den behöver bytas ut inom kort. Av denna anledning är det i regel smart att försöka få tag på dessa sängar så billigt som möjligt.

Var kan man köpa junior sängar?
Junior sängar säljs i alla barnbutiker, barnmöbelbutiker, samt även i många vanliga möbelbutiker och möbelvaruhus. Dessutom finns det numera flera nätbutiker som specialiserat sig på barnmöbler i olika former, och de brukar också ha junior sängar i sitt sortiment eftersom det är så populärt och efterfrågat.
Dessutom går det förstås att få tag på junior sängar begagnat om man har turen med sig och vill komma lite billigare undan. Smarta sätt att leta efter begagnade junior sängar är bland annat på loppis samt via annonser. Annonser för begagnade möbler finns bland annat på Internets annonsmarknader samt i olika tidningar.
Tänk dock på!
– Att junior sängar kräver särskilda madrasser. Köp dock aldrig en begagnad madrass, då dessa ofta är fyllda av mycket damm och kvalster, vilket givetvis inte är bra för ditt barn.
– Att man ofta kan komma billigare undan om man köper både säng och madrass samtidigt. Det går dock givetvis att bara köpa till en madrass i efterhand också om man vill det.