Köpa barnstol</script>

Guide och tips för dig som ska köpa barnstol

När ditt barn börjar bli stort nog för att sitta själv, och även vill sitta med resten av familjen vid matbordet när det är matdags, är det dags att skaffa en barnstol till barnet. Barnstolar finns i många olika utföranden, men det viktigaste med dem är egentligen att de är säkra och stabila, så att barnet sitter säkert i dem och inte kan glida ur eller ramla ur. Därför kommer här några tips för dig som har börjat kika på barnstolar, så att du kan välja den bästa för ditt barn:

– Det finns justerbara stolar, som kan justeras allt eftersom barnet växer. På så vis kan man använda en och samma stol fram tills barnet börjar skolan om man vill det. Justerbara stolar är i regel lite dyrare än vanliga barnstolar, men å andra sidan behöver du bara köpa en stol en gång om du väljer detta alternativ. Storleken justeras bland annat med justerbara och avtagbara byglar, sittplattor samt olika fotstöd.

– I regel hjälper fotstöd barnet att sitta mer bekvämt i stolen, så barnstolar med fotstöd är nästan alltid att föredra pga detta. Annars orkar barnet helt enkelt inte sitta länge i stolen eftersom det börjar göra ont i ryggen, svanken och så vidare.

– Vissa barnstolar har även inbyggda brickbord, eller så kan man köpa ett brickbord till som tillbehör. Detta gör det lättare och mer bekvämt för barnet att äta, men glöm inte att de flesta brickbord är ganska tunna och därför inte tål väldigt hög belastning.

– Om du köper en stol som är ganska hård, t.ex. för att den är gjord i trä, kan du alltid köpa till sittdynor som ökar komforten för barnet.

– Numera kan man även köpa till särskilda tippskydd som förhindrar att stolen kan tippa. Trots detta är det dock mycket viktigt att man ser till så att stolen i övrigt uppfyller alla säkerhetskrav vi har i Sverige och inom EU idag. Bara ett tippskydd skyddar nämligen inte alltid tillräckligt och det finns även andra risker, förutom tippning, med barnstolar.

– En annan vanlig fara med barnstolar är att äldre syskon kan försöka klättra på stolen. Försök därför alltid skaffa en så stadig och robust barnstol som möjligt, så att den klarar detta.

– För väldigt små barn är det bra om stolen har ett magskydd samt även ett grenskydd, så att barnet inte kan glida ur stolen. När barnet blir lite äldre kan man skippa detta, men när barnet fortfarande är litet är detta en mycket viktig säkerhetsåtgärd.

– Alla kanter och hörn på stolen och brickan bör vara runda eller åtminstone inte väldigt spetsiga, av säkerhetsskäl, både för bebisen själv, och för andra familjemedlemmars (t.ex. äldre syskons) skull.

– Tänk även på att småbarn lätt kladdar och spiller väldigt mycket. Välj därför alltid en stol och ett brickbord i ett material som är så lätt att rengöra som möjligt.

– En bra stol tål även diverse rengöringsmedel samt eventuellt lite tuffa tag, och bör därför vara tåligt och stöttåligt.