Köpa barnbord</script>

Tips för dig som ska köpa ett barnbord

Idag är det betydligt vanligare än innan att man köper speciella barnmöbler till barnen istället för att låta dem använda samma möbler som de vuxna. Dels är detta ergonomiskt bättre för barnen, men dels ger det dem även känslan av att ha något eget, som bara är deras, vilket förstås är en viktig sak för barn.

Barnfåtöljer, barnsoffor och barnstolar tillhör de vanligaste barnmöblerna i Sverige idag, men för att matcha allt detta har det även skapats särskilda barnbord, som då givetvis görs i en höjd som matchar dessa lägre och mindre sittplatser. Även barnbord börjar därför bli allt vanligare.

Innan du ger dig iväg och köper ett barnbord bör du dock tänka på följande:

Ett bra barnbord bör alltid ha runda eller åtminstone rundade kanter, så att barnet inte kan slå sig på dem. Köp därför aldrig ett bord med spetsiga kanter åt ditt barn!

Bordet bör alltid lämpa sig för ett barn i just den ålder som ditt barn är i. Ett allt för stort bord blir nämligen både obekvämt och potentiellt farligt för barnet.

Bordet bör naturligtvis vara så stadigt att barn kan dra och rycka i det, samt även klättra på det utan att det välter. Barn kan ju nämligen emellanåt få för sig att göra alla möjliga konstiga saker, och detta måste man som förälder ha med i beräkningen när man väljer bord till dem.

Det är även bra om bordet har någon form av säkerhetsmärkning, så att det är säkerhetstestat och man vet att det uppfyller gällande säkerhetskrav.

Bordet får absolut inte heller ha några delar som kan lossa, och därmed sättas i halsen av barnet. Ett så enkelt utformat och konstruerat bord är därför alltid att föredra.

När det gäller materialval så bör du alltid köpa ett bord i ett material som är så lätt att rengöra som möjligt. När det gäller barn är ju spill, kladd och annat som kan behöva tvättas bort ganska vanligt. Bordet bör även kunna tåla diverse rengöringsmedel också, vilket gör att ömtåliga material som t.ex. obehandlat trä inte passar för barnbord.

Tänk även på att blanka ytor lättare visar all smuts och fläckar än vad matta bord gör.

Matta bord är därför betydligt bättre lämpade just för barns bruk.

Om du har möjlighet till det, köp gärna bordet samtidigt som du köper barnstolar, fåtöljer eller barnsoffor för att vara helt säker på att höjden blir rätt. Annars kan du givetvis även mäta de stolar eller soffor du ska ha till. Viktigt att känna till är dock att barnmöbler idag inte följer någon viss standard, så alla möbler passar dessvärre inte ihop.

Var kan man då hitta bord för barn?
De flesta barnbutiker som även säljer barnmöbler har barnbord i sina sortiment idag. Det samma gäller även möbelvaruhus som t.ex. IKEA och Mio, som på senare år också tagit sin in på barnmöbelsmarknaden.

Det finns även mer specialiserade butiker, som enbart säljer barnmöbler, och därmed även bord för barn. Dessa är fortfarande ganska ovanliga ute i landet (men de finns!), däremot är de desto vanligare på nätet.

Man kan därför hitta dem ganska lätt om man använder en sökmotor. Några väldigt populära butiker av det här slaget är dock:
House of Hedda
Lekvira
Trä Otto