Köpa babysäng</script>

Tips och råd för dig som ska köpa babysäng
 
Om du har en baby, vill du förstås att den lilla ska vara så trygg och säker, samt bekväm som möjligt. Ett sätt att åstadkomma detta är med hjälp av en bra babysäng, eftersom bebisar som bekant sover en hel del.

En baby som sover i en bra och bekväm säng, sover i regel bättre än andra bebisar, så detta är det värt att satsa pengar på, både för din egen sömns skull och för bebisens välbefinnandes skull. Eftersom barnet dock även kommer att tillbringa tid ensam i sängen är det dock viktigt att du väljer en säng med höga säkerhetskrav. Här kommer därför några tips som hjälper dig välja en så säker och bekväm babysäng för ditt barn som möjligt:

– Köp om möjligt alltid säng och madrass tillsammans. Man skulle ju kunna tro att det finns vissa standardmått som alltid används för babysängar, men så är faktiskt inte fallet. Istället är det vanligt att måtten varierar väldigt mycket, och för att undvika att glipor uppstår, är det därför bättre att ta det säkra före det osäkra och köpa ett färdigt set med både säng och madrass. I glipor kan nämligen annars bebisen glida ner, eller så kan snören och band i kläderna som bebisen har på sig fastna där, vilket är farligt.

– Se till så att säkerhetsmärkningar och vilken säkerhetsstandard sängen uppfyller står angivet på sängen, för att försäkra dig om att sängen verkligen är kvalitets- och säkerhetstestad.

– En bra babysäng ger även bebisen känslan av att vara skyddad inne i sängen, vilket innebär att t.ex. vissa övertäckta delar är vanliga, och till och med att föredra. Skaffa dock aldrig en babysäng som är helt täckt, eftersom detta försvårar din egen insyn.

– En babysäng bör ha höga kanter så att bebisen inte ens när den är lite större kan försöka ta sig ur sängen. Detta är nämligen en stor säkerhetsrisk och de flesta olyckor som inträffar med lite större barn är just att sängen har för låga kanter, som bebisen därför kan klättra på eller försöka häva sig ur sängen med hjälp av. Tänk därför redan när du köper en säng till en bebis på vad som kan inträffa lite längre fram, för att undvika att sängen behöver bytas ut väldigt snart.

– Om sängen har spjäl, måste de sitta tätt ihop så att bebisen inte kan glida emellan dem eller klämmas fast mellan dem.
– Organiska bomullsmadrasser och latexmadrasser är bäst när det gäller madrassval eftersom de är mest allergivänliga.

– Det finns även babysängar som kan förlängas eller på andra vis anpassas till ett större barn när barnet växer. Dessa sängar är i regel något dyrare än vanliga babysängar, men väl värda detta pris eftersom de inte behöver bytas ut lika snabbt.

– Numera finns det även babysängar med inbyggd förvaring. Detta är en mycket smart lösning för dig som är trångbodd.

– För trångbodda finns det även andra smarta lösningar när det gäller babysängar, t.ex. sängar som hängs upp i tak eller vägg, eller sängar som kombineras med en annan möbel. Denna typ av babysängar är dock ofta något svårare att få tag på än vanliga babysängar.