Gunghäst</script>

En gunghäst – Den klassiska presenten till barn

En gunghäst är en av de mest klassiska leksakerna som fortfarande är populära idag. Det är en leksak utformad som en häst, som sedan ställts på medar, detta för att barnet ska kunna gunga på hasten och därmed roa sig och ha kul. Enligt traditionen tillverkas gunghästar oftast i trä, men idag finns det även gunghästar i många andra material som t.ex. plast.

Eftersom många som är vuxna idag själva hade gunghästar som barn minns hur roligt man hade med dem, väljer många att skaffa gunghästar till sina barn än idag, och dessutom har det redan i decennier varit en klassisk gåva till barn, t.ex. i samband med födelsedagar, dop eller andra speciella tillfällen. Dessutom finns gunghästar numera i väldigt moderna, trendiga och roliga utföranden, förutom de mer klassiska modellerna.

Vidare är faktiskt gunghästar och andra gungleksaker mycket bra för ett barns motoriska utveckling, så köp gärna en gunghäst till ditt barn så tidigt som möjligt för att få största effekt av denna roliga men samtidigt nyttiga leksak.

Var kan man köpa gunghästar?
Gunghästar finns till salu i de flesta vanliga leksaksbutiker och i många stora leksaksvaruhus. Besök därför din närmaste leksaksbutik för att spana in sortimentet.
Dessutom finns antika gunghästar till salu i antikaffärer samt i en del second hand butiker. Tänk dock på att alla antika gunghästar inte är säkra för att användas idag, så om du funderar på att skaffa en antik eller äldre gunghäst, undersök alltid säkerhetsaspekterna noga.

Du kan även försöka leta efter äldre, begagnade gunghästar via annonser som satts ut av privatpersoner.

Vidare finns det idag väldigt många nätbutiker som säljer alla möjliga tänkbara leksaker via nätet, inklusive gunghästar. Några sådana nätbutiker är bland annat:
Barnparadiset
Lilla Bia
Jollyroom
Bus Björnen

Även det klassiska träleksaksföretaget Brio tillverkar gunghästar i klassisk stil, fast med en modern twist. Brio gunghästar är därför värda att ta en titt på om du vill ha en gunghäst i äkta, massivt trä. Även BR Leksaker har ett stort urval av trägunghästar för den som letar efter det.

För att köpa en så bra gunghäst som möjligt för just ditt barn, titta dock alltid på produktbeskrivningen för att se vilken åldersgrupp gunghästen är avsedd för. Vissa gunghästar finns i flera storlekar, men de flesta som man köper färdiga är avsedda för barn i en viss ålder. Detta är viktigt, då alldeles för stora gunghästar kan vara potientiellt farliga för barnet, då detta bland annat innebär högre risk för fall.

I regel är gunghästar gjorda i trä betydligt mer hållbara än gunghästar i t.ex. plast, och de är även säkrare för barnet, framför allt om de består av få bitar, då det blir svårare för olika delar att ramla av, och så vidare.

Den händige kan givetvis även försöka snickra ihop en gunghäst på egen hand. Det finns även färdiga byggsatser för gunghästar man kan köpa. Dessutom kan gunghästar köpas obehandlade och omålade om man själv vill kunna påverka utseendet på dem och dekorera dem på egen hand.