Dockhus</script>

Den stora guiden till att köpa dockhus
Dockhus är en dröm för de flesta småtjejer, som drömmer om detta och även får mycket glädje av dessa hus när de väl köps.
Dock är utbudet av olika dockhus väldigt stort idag, och det finns därför en hel del saker man bör tänka på när man väl köper ett, både för att huset ska hålla länge och vara så roligt för barnet att leka med som möjligt.

Här kommer några tips:
Dockhus tillverkas i flera olika material numera. Plast samt trä är dock fortfarande vanligast. Enkelt uttryckt kan man säga att trähusen är hållbarast, medan plasthusen är lättare att hålla rena och billigare vid inköp.
I regel ser även trähusen lite mer exklusiva ut, och har en mer klassisk och tidlös utformning, medan plasthusen ofta är mer trendiga och t.ex. kan vara utformade som hus i vissa filmer, serier och liknande.
Husen kan köpas både färdiga, eller i kit, som man använder för att bygga upp huset och dekorera det själv. På så vis har man större möjligheter att bygga upp ett mer personligt hus, efter eget tycke och smak. För att klara av att bygga ett hus på egen hand, bör man dock vara ganska händig och gilla att pyssla och pilla. Det är i regel inte heller någon bra ide att låta barnet göra detta själv, om inte barnet redan är ganska stort åtminstone.

Köpa dockhus online

Jättestora dockhus kan verka lockande, men tänk på att de även innebär en viss risk, då de kan välta över barnet, speciellt om barnet inte hanterar huset varsamt. I regel är därför mindre modeller att föredra pga detta.

En del föräldrar väljer att köpa jättedyrbara och ömtåliga dockhem till sina barn, och visst är det så att en del dockhem, framför allt väldigt välgjorda eller antika sådana, kan vara värda mycket pengar och därför egentligen är samlarföremål, men de lämpar sig inte bra för barn att leka med. Att hela tiden behöva vara försiktig förtar nämligen en stor del av lekglädjen för barnet, likaså att behöva tänka på hur dyrt huset var, så köp en enklare och mindre ömtålig modell till barnet  i så fall, och ett finare ”samlardockskåp” till dig själv separat. På så sätt kan barnet leka och ha roligt i lugn och ro, samtidigt som du får ha din investering i ett samlarföremål för dig själv.

Du som inte vill lägga allt för mycket pengar på ett dockhus kan även försöka hitta ett begagnat. Många säljer dem nämligen vidare efter att barnen blivit för stora för dem. Ibland kan man ha tur och hitta dem på loppisar samt i second hand butiker, men det är fortfarande ganska ovanligt, eftersom så många är på jakt efter dockskåp, så de brukar snappas upp väldigt snabbt. Istället är det mer säkra sättet att hitta ett begagnat dockskåp att leta efter dem via annonser som sätts ut av privatpersoner. På nätet finns det ett flertal annonsmarknader där du hittar denna typ av annonser, men du kan även hålla utkik i tidningar.