Dekorera barnrum</script>

En guide till att dekorera barnrum.

När du ska dekorera ett rum för dina barn, finns det en rad saker du bör ta hänsyn till för att rummet ska vara säkert, snyggt och även så tilltalande för barnet som möjligt. Här kommer några bra tips:

☆ Tänk på att barn växer, och det gör de snabbt. Så satsa gärna på möbler och prylar som inte bara passar barnet just nu, utan även om några år, när barnet är betydligt större och kanske har annan smak. Detta innebär att t.ex. möbler och förvaring bör vara så neutrala som möjligt, fast detta kanske inte tilltalar barn lika mycket som en säng i form av en bil eller Nalle Puh-möbler. Istället kan du införa de lite trendigare sakerna, som barnet gillar just nu, i form av leksaker, textilier och annat som inte är så dyrt att byta ut när barnet blir lite äldre.

☆ Ta även hänsyn till om andra barn kanske kommer att vistas i rummet mycket. Givetvis tar de flesta barn med sig kompisar hem då och då, men hur vanligt är det t.ex. att väldigt många kompisar kommer hem till er samtidigt? Om detta är vanligt, behöver ni mer sittplatser och lekplats, medan ett barn som normalt bara tar hem en kompis åt gången kanske inte behöver lika många sittplatser. Ta även hänsyn till om ditt barn gillar att ha andra barn som sover över hemma hos er. I så fall är det smart att tänka på var en extrasäng eller extramadrass kan förvaras redan nu.

☆ Om ditt barn går i skolan eller kommer att börja gå i skolan inom kort, är det även viktigt att det finns en bra plats där barnet kan göra sina läxor i rummet. Se till så att ett ordentligt skrivbord, där alla saker barnet behöver för sina läxor (vare sig det är en dator, massvis med pennor eller något annat) får plats.

☆ Ett barnrum med ordentlig och generös förvaring underlättar väldigt mycket för dig som förälder. Se därför till så att du inte snålar med förvaringen. Om det inte finns tillräckligt med förvaring i ett barnrum är det nämligen i princip oundvikligt att leksaker så småningom ligger lite överallt och du måste gå och plocka undan för jämnan.

☆ Satsa även på material som är lätta att rengöra, då barn i regel kan få för sig att spilla saker lite här och var. Detta betyder inte att allt i rummet behöver vara gjort av plast, men ömtåliga material är i regel inte en bra ide för barnrum.

☆ Om ni inte bor i ett hus eller en lägenhet där ni kommer att stanna väldigt länge till, är det viktigt att välja så mångsidiga möbler och större prylar som möjligt för rummet. Detta gör att de kan tas med även om ni skulle flytta efter ett tag. Alla möbler passar nämligen inte i alla bostäder och det vore ju synd om du behövde börja om från början bara för att du inte hade i åtanke att ni kanske skulle flytta redan från början.

☆ På grund av detta är det även bra att investera i kvalitetsmöbler som håller även i många år, oavsett att ni flyttar, barnet kanske behandlar möblerna lite hårdhänt och så vidare.

☆ Om flera barn ska bo i samma barnrum är det mycket viktigt att båda eller alla barnen får vara med och påverka inredningen. De flesta barn brukar även tycka att det är viktigt att de på något sätt kan avskärma just sina saker och sin del av rummet, så glöm inte heller detta.

☆ Glöm inte att det alltid är barnet eller barnens personlighet som ska synas i rummet, och inte din som förälder. Det är därför viktigare att barnet gillar inredningen än att du själv gör det.