Barnmattor</script>

Tips för dig som ska shoppa barnmattor
 
Mattor är bra att ha där hemma, av flera olika anledningar. De håller golvet varmt och gör det mindre lätt att halka, och dämpar fallet om någon skulle ramla. Därför är det även bra att ha en matta i barnrum, då barn ofta är de som man helst inte vill ska frysa, halka eller ramla hårt i familjen. Men om du funderar på att skaffa en matta till ett barnrum så har du väl inte missat att det även finns speciella barnmattor man kan köpa?

Dessa mattor har motiv speciellt anpassade för just barn, som kan vara t.ex. olika seriefigurer och annat färgglatt och roligt, som t.ex. djurmotiv, sjörövarmotiv, dinosauriemotiv och mycket annat.

Dessutom finns det särskilda lärorika mattor, som kan användas för att lära barnen olika saker, samt lekmattor, i form av bilbanor (en klassisk favorit som varit populär redan sedan 1970- och 80-talen), kartor och mycket annat. Så i själva verket kan barnmattor fylla flera funktioner samtidigt, förutom den rent praktiska och estetiska.

Barnmattor online

Allmänt om barnmattor
Barnmattor finns i massvis av olika utföranden. Du kan hitta mattor i princip alla möjliga tänkbara färger och färgkombinationer, och det finns både enklare och mer stilrena mattor som avancerade 3D mattor. Oavsett vad du hade tänkt dig, kan du förmodligen hitta det, bara du letar länge nog.

De flesta barnmattor är dekorativa nog för att fungera som ett blickfång i rummet, och gör därför barnrummet både roligare och mer livfullt. Så se det även som en inredningsdetalj som samtidigt är rolig för barnet!

Speciella mattor för barn säljs både i vanliga mattaffärer och i diverse varuhus, samt även via nätet i speciella nätmattbutiker. Butikerna på nätet är i regel de med störst sortiment och bäst priser, men man kan emellanåt göra fynd på andra ställen med. De har även den fördelen att de gör det möjligt för dig att shoppa utan att behöva åka runt till en rad olika mattaffärer.
Nätbutikerna hittar du enklast med hjälp av sökmotorer.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en barnmatta?
De bästa barnmattorna är lättskötta och lättvättade eftersom det inte är helt ovanligt att barn spiller och geggar ner i sina rum. Hittar du en fukttålig matta så är det förstås ännu bättre!

Om du planerar att ha mattan väldigt länge, köp gärna en så stilren och klassisk matta som möjligt. Då kan du ha mattan även när ditt barn växer och kanske får en äldre smak och intressen. Om du däremot verkligen vill skaffa en matta med Disney- eller bondgårdsmotiv, köp gärna en lite billigare variant, då kan du med gott samvete byta ut den efter ett tag utan att det blir för dyrt.

Mattor som läggs i barnrum bör vara så mjuka som möjligt. Dels så gillar barn detta rent spontant då det känns skönt och dels så skyddar det dem bättre när de ramlar. Du bör dock vara medveten om att supermjuka mattor i regel slits ut snabbare än hårdare mattor.